Výplata duben

Vše ohledne OSŽ Všetaty

Moderátoři: Jindra, Petr Toman

Odpovědět
Lojza

Výplata duben

Příspěvek od Lojza » pon 11. kvě 2020 13:16:34

Hezké deštivé odpoledne v COVID 19. Jak se zaměstnanci řízení provozu těšíte na výplatu za měsíc duben? Těšíte se na proplacené svátky?? Musím Vás zklamat. Byli jste dobří, když zaměstnavatel potřeboval , aby jste vykonávali své profese a zároveň porušovali zákoník práce a dopravní předpisy!! Chodili jste do práce směnu za směnou a pak byli dlouhodobě doma v panelácích,domcích a hlavně jste nikam nemohli. Přesto zaměstnavatel sliboval, že peníze nejsou problém.... Je to velký problém!! Všichni zaměstnanci provozu nebudou mít proplacené svátky za měsíc duben a bude jim nahrazena odpadlá směna popř.směny. Nebudete mít proplacené přesčasy, ale sníží se Vám položka 318.... Je zajímavé, že všichni 8čkáři budou mít svátky proplaceny... Je to útok na řízení provozu a je divné, že infrastruktura má placeno všechno a pro jistotu jsou i doma na home office... Zaměstnavatel neměl ani tu odvahu o tom informovat odbory... Komando udělalo výplaty a pak přišlo nařízení z NEJVYŠŠÍCH MÍST a vše se předělávalo... Děkujeme , že si naší práce a BLBOSTI vážíte.... Děkujeme pane řediteli....

Jungman Karel

Re: Výplata duben

Příspěvek od Jungman Karel » úte 12. kvě 2020 14:15:42

Dobrý den,
K této situaci by mě zajímalo, jakým způsobem probíhalo projednání s odborovými organizacemi, přesněji jak je možné, že žádný funkcionář PV SŽDC nevznesl žádnou námitku, ani připomínku na tento návrh ( námitka by mohla být např. že je to zásah do zaběhlého života zaměstnanců a že po odpracování toho kalounu směn je zaměstnanec vyčerpaný a tím náchylnější k jakékoli nemoci, včetně koronaviru ). Je to projednávání, takže samozřejmě zaměstnavatel může i přes jakékoli připomínky rozhodnout sám. No a v tomto případě mělo nastat připomínkování, kde mělo zaznít: Změní se směny, co zaměstnanci, kteří tímto přijdou o svátek – kde bych očekával odpověď zaměstnavatele, že v tomto případě bude zaměstnancům vyplacena náhrada za svátek. Další připomínkou mělo být co ti, kteří v důsledku tohoto opatření budou mít méně hodin ( za normu pro turnusového zaměstnance považuji částku hodin uvedenou v jeho rozvrhu směn na vyrovnávkové období za daný měsíc ). Od zaměstnavatele bych očekával odpověď, že využije náhradní volno za svátek. Komu budou chybět další hodiny, tak obdrží překážku na straně zaměstnavatele ve výši 80%. Domnívám se že takto by to bylo v souladu s PKS i ZP a že toto vše mělo být zapracováno do toho pokynu. Místo toho z podnikového výboru přišlo jen doporučení, aby jsme se těmto opatřením nebránili, že to zaměstnavatel myslí dobře. Následně toto se mnou projednával přednosta PO, který mi sdělil, že je to nařízení ze zhora, že to nahoře bylo projednáno s odbory a on že to splní. Na moje připomínky měl reakci ,, mě se to taky nelíbí, ale splním to´´- na což samozřejmě dle ZP má právo. Následně jsem s již novým panem přednostou dojednal, že ti co přišli o svátky dostanou náhradu za svátek a těm co budou chybět hodiny dostanou náhradu na straně zaměstnavatele 80% - což je dle mě jediná možnost. Další jiné jednání s panem přednostou jsem neměl, proto věřím, že tato dohoda stále platí. Jestli ne, tak to budu brát jako porušení kolektivní smlouvy a možná i ZP a hlavně jako podraz od zaměstnavatele, který by jsme si neměli nechat líbit, zaměstnat tedy právní oddělení a podniknout kroky, které přichází v úvahu. Jungman Karel, předseda ZV OSŽ, ŽST Kladno

Karel1

Příspěvek od Karel1 » sob 16. kvě 2020 9:05:21

Jak to tady pozoruju, tak ADP je naprosto v pohodě a zřejmě nezastupuje nikoho na CDP Praha nebo Přerov, ani ve velkých stanicích kde byl omezen počet zaměstnanců. Hlavně, že řeší, kdy bude přesunut Kongres ADP. To alespoň OSŽ něco pro lidi dělá a snaží se donutit zaměstnavatele, aby sjednal nápravu. Pokud přijde druhá vlna, jak avizují někteří epidemiologové, tak bude lepší být v zákopech než na bojišti. Odbory a zaměstnanci mají jedno ponaučení - Všechno písemně a dopředu !!!!!!

výpravXY

Příspěvek od výpravXY » ned 17. kvě 2020 18:31:19

Chtělo by to více zorganizovat. Hlavně na Faceooboku. Sem se moc lidí nedostatne.

Odpovědět