Kolektivní vyjednávání a zásluhy

o všem

Moderátoři: Jindra, Petr Toman

Odpovědět
Petr Toman

Kolektivní vyjednávání a zásluhy

Příspěvek od Petr Toman » čtv 19. pro 2019 21:47:15

Hezký den.
Ze sociálních sítí a webových stránek jsem se dozvěděl, jak jeden odborový svaz - ADP všem zaměstnancům SŽDC zajistil příspěvek na dopravu ve výši 3600Kč a OSŽ i ostatní svazy chtěly podepsat 2400 a oni jsou proti .
Rád bych to uvedl na pravou míru, protože ono to bylo trochu jinak. Ano ,byli jsme ochotni podpořit návrh zaměstnavatele ve výši 2400Kč a to úplně z jednoduchého důvodu. Na celý rok je určité množství „ peněz „ a nikdo nemá zájem je nevyplatit.
Určitě většina zaměstnanců chtěla co nejvyšší nárůst v tarifu a my jsme chtěli jejich přání co nejvíce splnit.
Hlavně bych se chtěl zmínit, že vyjednává 9 svazů a ne jeden, takže vždy je to o dohodě a proto se tento akt nazývá KOLEKTIVNÍ VYJEDNÁVÁNÍ. Vždy musí být dohoda VŠECH, tzn. na jedné straně zaměstnavatel a na druhé všechny odborové svazy.
Jelikož zaměstnavatel několikrát měnil návrhy a to i na kterých už byla shoda, tak byť by se podepsalo 2400Kč, tak částka pro rok 2020 mohla být daleko vyšší než 3600Kč, např.4800Kč. A věřte , že toto je daleko lepší řešení, jelikož se příští rok očekává náročnější vyjednávání kvůli novému katalogu prací a podpis kolektivní smlouvy se může protáhnout
A tato částka může být pro některé zaměstnance před vánocemi hodně rozhodující!!!!!
Každý očekával, že přijde ze strany zaměstnavatele nabídka, která se NEODMÍTÁ a kaprovné(9000Kč) bude dost vysoké, tak rozdíl mezi 2400Kč a 3000Kč není tak veliký ,jako může být příští rok při včasném nepodepsání PKS ( 3600Kč a 4800Kč ).
Jelikož tento svaz trval na svém, tak OSŽ navrhlo částku 4000Kč , která se jednáním ponížila na 3600Kč.
Tento svaz je pověstný svými sliby, které málokdy splní. Když se zakládal, tak jejich předseda prohlašoval, že pod 10% nepodepíšeme. Ale podepsal a hodně pod 5%, takže kdyby své slovo dodržel, tak máme daleko vyšší základy. Slibem nezarmoutíš!!!!!
Přečetl jsem si článek Miroslava Maincla na www.osz.org , kde zmiňuje jak byla porušována pravidla a dohody a k tomu bych chtěl pouze toto.
Zaměstnavatel na jednání zajišťoval občerstvení. Bylo velmi chutné a v docela velkém množství, ale zástupci tohoto svazu chodili na jednání ve čtyřech(místo třech) a při jednom jednání se stalo, že nezbylo na zaměstnavatele. Zřejmě neunesl pocit hladu, tak mě slovně napadl, za což se se na něj nezlobím, že jsem jejich příděl snědl a přitom si vůbec nevšimnul, že tam má nějak moc strávníků !!!!!
Od tohoto okamžiku jsem si nosil svoji vodu, svoji kávu i svoje jídlo a vždy tomu tak bude!!!!!!
Po tomto osočení jsem odešel z jednání a zajistil občerstvení ze svých skromných zdrojů i přesto, že bude mít rodina místo kapra, řízek z „ lanšmítu „ v akci , ale budu mít dobrý pocit, že zaměstnavatel netrpěl!!!!!!
A pokud nějaký člen tohoto svazu používá služební poštu k tomu, aby vysvětloval lidem, že jen oni zajistili příspěvek na dopravu a zároveň rozesílá odborové přihlášky, tak je něco špatně!!
Kdybych byl zaměstnavatelem, tak s ním udělám rázný konec. To už pak můžeme rozesílat recepty, fotky z dovolené nebo vtipy …….

Ing. Bc. Petr Toman, BA (Hons)
Kolektivní vyjednavač za OSŽ

pavlos

Re: Kolektivní vyjednávání a zásluhy

Příspěvek od pavlos » sob 21. pro 2019 18:29:16

Dobrý den.Prosím můžete mi sdělit proč jsem nedostal 9000 Kč kaprovné.Mam odpracováno u ČD po rozdělení u SŽDC 38 let,15 let jsem neměl nemocenskou,Mrskal přesčasy léto,zima, svátky.1.11.2019 jsem byl nucen jít ze zdravotních důvodu na nemocenskou která trvá dodnes.Na mzdovce mi bylo řečeno že jsem v listopadu neodpracoval jedinou směnu, tudíž nemám nárok.Kdo tady to toto posvětil by mě zajímalo.A jestli je to pravda,tak je to nespravedlivé až hrůza.dik za odpověď pane Tomane

Petr Toman

Příspěvek od Petr Toman » ned 22. pro 2019 20:16:34

Přeji krásný večer. To určitě není problém. Pokud uděláte alespoň jednu směnu za měsíc, tak odměnu GŘ SŽDC lze čerpat do února 2020. Tak věřím, že se včas uzdravíte. :D

pavlos

Příspěvek od pavlos » čtv 26. pro 2019 9:47:58

No tak to je problém, jelikož mám dlouhodobou nemocenskou a kvůli mému špatnému zdravotnímu stavu nemůžu směnu udělat.Mrzi mě jak se podnik a odbory ke mě zachovaly.

Petr Toman

Příspěvek od Petr Toman » čtv 26. pro 2019 12:14:18

Přeji krásný sváteční den. Mně spíš připadá, že tady chcete hledat problém a vůbec se Vás tento problém netýká !!!! Vždy a všechno je řešitelné !!!!! Nebudu tady dávat návod jak toho dosáhnout, protože můžete být neodborář, ale dobrý zaměstnavatel a předseda si dovedou poradit!!!! A v případě, že se mýlím, tak Vám přeji rychlé uzdravení .... :D . Jinak se zamyslete, jak by měl zaměstnavatel postupovat v případě dlouhodobé nemoci svých zaměstnanců, kteří pobírají nemocenskou!!!!!!

pavlos

Příspěvek od pavlos » čtv 26. pro 2019 12:49:20

Dobrý den.Zkrátka si myslím, že za odpracovaných 10 měsíců bych měl mít na nějakou odměnu taky nárok.A ne se o ní všude doprošovat.Psal jsem email generálnímu,za odměnaodpověď jsem mu ani nestál.A v odborech jsem 38 let.Odměna je za dosažení hospodářských výsledků za rok 2019 a o ty jsem se zasloužil taky.

Petr Toman

Příspěvek od Petr Toman » čtv 26. pro 2019 13:55:41

Jak jsem psal. Obrátit se na svého předsedu. Pokud řešíte s GŘ je Vaše věc. Myslím si, že si zasloužíte, ale do výplaty v době nemoci nelze. :cry:

Petr Toman

Příspěvek od Petr Toman » čtv 23. lis 2023 9:37:37

Přeji hezký den. Nechci psát na facebook a ztrácet se v příspěvcích, tak radši touto formou.
Byl jsem několik roků kolektivním vyjednavačem a můžu Vás vyvést z omylu, že ADP pro Vás dělá něco víc než OSŽ. Ale úplně od začátku…
Před mnoha lety bylo zakázáno vynášet informace z kolektivního vyjednávání a to bylo špatně, protože vznikaly pouze fámy co už je všechno dojednáno a co bude nebo nebude!!!
Jednoho dne se ještě na starém diskuzním fóru OSŽ Všetaty objevil zápis z kolektivního vyjednávání z toho daného dne a to jste neviděli co to udělalo. Netušil jsem kolik máme ředitelů co mě volalo a kdo to tam dal!!! Ale od té doby se udělala dohoda o tom, že se bude dělat společná informace z kolektivního vyjednávání a to u každého dne kdy se vyjednává.
Jsem ještě ze staré školy kde se dohody ctí . ADP pouze dohody porušuje tím, že dává příspěvky, kterými se chválí co všechno chtějí a dělají pro zaměstnance a přitom to není vůbec žádná pravda. Vždy to stejně podepíší a jen se chtějí zviditelnit a nalákat ovečky do svých řad při kolektivním vyjednávání!!!! Vždy je dán balík peněz , který se může rozdělit a pak se dohaduje na co ….. Pokud odbory a hlavně zaměstnanci neudělají něco víc než jen vyjednávání, tak bude vše při starém ……!!!!
Nechci se rozepisovat kolik máme odborových centrál a kolik zastupují zaměstnanců. Tady musí být dohoda VŠECH a stačí, když někomu hrábne a vytvoří svaz o 3 ČLENECH a můžou zablokovat kompletně kolektivní vyjednávání!!!!!
Velký problém je podepsání vládního balíčku, který zasáhne všechny zaměstnance a hlavně to bude další průvan v našich peněženkách. Už dávno se mělo dát razantní formou najevo, že s balíčkem nesouhlasíme!!!!
FKSP a SF se sníží o 50% a z toho 50% půjde na pojištění. Takže budeme na 25% oproti letošnímu roku.
Chtěl bych některým dopisovatelům také ještě vysvětlit, že KOP se už na Slovensku nedělají a tak je Rájecké Teplice můžou nechat v klidu.
Chci zmínit, že odbory musí řešit i další věci než je kolektivní vyjednávání…
Připravované poplatky ve zdravotnictví, přesčasy zdravotníků, problémy ve školství, drahé energie i hackerské útoky na účty našich zaměstnanců. Návrh pana ministra, že budete dokládat svůj účet při žádostech o příspěvky atd. Určitě mně budete kamenovat, že se nás to netýká!!!! Bude se nás to týkat a jednoduché to nebude !!!!!

Odpovědět